Projektom 'Putokaz do boljeg sutra' želimo pružiti podršku marginaliziranim skupinama te ih educirati i osposobiti za tržište rada!

 

  11.09.2020      

 

Projektom 'Putokaz do boljeg sutra' želimo pružiti podršku marginaliziranim skupinama te ih educirati i osposobiti za tržište rada!

 

Danas je u dvorani Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku održana početna konferencija projekta 'Putokaz do boljeg sutra.' Na njoj su sudjelovali dožupan Šibensko-kninske županije Nikola Blažević, ravnateljica JURA ŠKŽ te ujedno i predsjednica Udruge Mira Lepur, voditelj projekta Stipe Španja te koordinatorica kluba mladih udruge 'Mladi u EU' Sanja Barišić. Glavni ciljevi ovog projekta su ojačati stručna znanja marginaliziranih skupina, osnažiti i razviti vještine kod ciljane skupine provedbom ciljanih programa i pružanjem usluga mentorstva te ojačati kapacitete stručnjaka koji rade s nezaposlenim pripadnicima navedenih skupina.

Projekt 'Putokaz do boljeg sutra' rezultat je djelovanja Udruge EMEDEA, prvotno osnovane pod nazivom 'Partnersko vijeće za tržište rada Šibensko-kninske županije u okviru istoimenog projekta čiji je nositelj 2016. godine bila javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

EMEDEA ovim projektom prvenstveno želi doprinijeti boljoj socijalnoj uključenosti i zapošljivosti marginaliziranih skupina na području Šibensko-kninske županije i Republike Hrvatske.

- Ovo je trenutno prvi projekt kojeg Udruga EMEDEA provodi, u suradnji s tri partnera: Šibensko-kninskom županijom, čiji je predstavnik dožupan Nikola Blažević, Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije koja na projektu djeluje kroz dva projekta savjetnika te Udrugom 'Mladi u EU', čija je predstavnica Sanja Barišić – poručuje Stipe Španja, voditelj projekta.

- Cijela ova priča se može vratiti dvadesetak godina unatrag kada je prvotno osnovan Centar za poduzetništvo, a kasnije kroz ustrojstvo Razvojne agencije. JURA ŠKŽ je evoluirala u jednu kvalitetnu ustanovu, koja ne samo da je pomagala poduzetnicima, već je i izrađivala strateške dokumente za potrebe naše županije, pružala potporu javno-pravnom sektoru i drugim poslovnim subjektima – naglasio je dožupan Šibensko-kninski Nikola Blažević.

- Udruga EMEDEA bavi se obrazovanjem, znanošću i istraživanjem, održivim razvojem, socijalnom djelatnošću, međunarodnom suradnjom, sportom, gospodarstvom, kulturom, umjetnošću, zaštitom okoliša i prirode te ostalim područjima djelovanja. Naša uloga prvenstveno se odnosi na pripremu i provedbu projekata iz navedenih sektora djelovanja, većinom za neprofitne organizacije na području Šibensko-kninske županije, ali i neke druge privatne subjekte koji se bave projektima na dobrobit zajednice – dodaje Mira Lepur, ravnateljica JURA ŠKŽ te predsjednica Udruge.

- Naša funkcija u ovom projektu, uz izradu priručnika, jest pružanje podrške, mentorstvo i savjetovanje marginaliziranih skupina, kako bismo ih uključili u društvo. To ćemo učiniti na različite načine; usmjeravajući ih na edukacije, sudjelovanje u raznim aktivnostima, volontiranje te prema institucijama koje im mogu dati dodatne potrebne informacije – govori Sanja Barišić, koordinatorica kluba mladih udruge 'Mladi u EU.'

- Projektne aktivnosti formalno su započele u travnju 2019. godine, a trajat će do travnja 2021. godine – poručuje Stipa Španja, voditelj projekta.

Ciljevi projekta jesu ojačati stručna znanja marginaliziranih skupina putem provedbe programa obrazovanja odraslih, osnažiti i razviti meke i/ili transverzalne vještine kod ciljane skupine provedbom ciljanih programa, radionica i pružanjem usluga mentorstva te ojačati kapacitete stručnjaka koji rade s nezaposlenim pripadnicima marginaliziranih skupina u svrhu unaprjeđenja usluga povezanih s pristupom tržištu rada i socijalnim uključivanjem pripadnika ciljanih skupina.

Ciljane skupine projekta su pripadnici marginaliziranih skupina i stručnjaci za rad s pripadnicima marginaliziranih skupina.

- Tijekom provedbe projekta će tako 25 pripadnika marginaliziranih skupina završiti programe obrazovanja za voditelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, autolimara i autotapetara, 15 korisnika zajamčene minimalne naknade završit će programe za osnaživanje i razvoj mekih vještina poput emocionalne inteligencije, govora tijela i komunikacije. Također, posebno će se ojačati kapaciteti stručnjaka koji rade s nezaposlenim pripadnicima marginaliziranih skupina – dodaje Stipe Španja.

Svi programi obrazovanja odraslih provedeni putem ovog projekta obuhvaćaju teorijski i praktični dio, organizirani su na području Šibensko-kninske županije te svim polaznicima edukacija osiguravaju besplatan obrok i prijevoz do mjesta edukacije.

Projekt 'Putokaz do boljeg sutra' usmjeren je ka stjecanju znanja, razvoju vještina te posljedično poboljšanju socijalnog statusa ali i konkurentnosti pripadnika marginaliziranih skupina na tržištu rada, a što se u konačnici pozitivno reflektira na smanjenje rizika od socijalne isključenosti i siromaštva u društvu.

Ukupna vrijednost projekta je 956.878 kuna, od čega je 85 posto sredstava sufinancirano iz ESF, odnosno Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a ostatak od 15 posto se financira sredstvima državnog proračuna.

KONTAKT


  Velimira Škorpika 6, 22000 Šibenik

  +385 99 675 65 33

  FACEBOOK

  www.emedea.hr

  udrugaemedea@gmail.com


Copyright © 2021   /   Sva prava pridržana.   /   Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Udruge EMEDEA.